Skorzystaj z promocji! Kup zestaw za 129 zł zamiast 149 zł.
Mówi się, że nie buduje się domów na piasku, co pokazuje, że takie podłoże cenimy najniżej ze wszystkich. Czy słusznie?
Nie jest trudno zauważyć, jeśli posiadasz piaszczystą ziemię na swoim terenie. Barwa piasku jest żółta lub jasnobrązowa, a ziemia łatwo kruszy się i przesypuje przez palce. Po deszczu szybko wysycha, trudno przejechać po niej rowerem, a za samochodem zostawia tumany kurzu.
Co jednak najgorsze, to że w takiej ziemi jest mało składników pokarmowych i trudno się ją uprawia. Oczywiście nie dotyczy to w równym stopniu każdej piaszczystej ziemi. Co sadzić – to będzie zależało od zasobności w składniki odżywcze, pH i dodatkowych właściwości. Zamów diagnostykę gleby, by mieć pewność, z czym masz do czynienia. Czasem pierwsze wrażenie może być bardo mylące. Długotrwała susza lub drenujące glebę uprawy sprawiają, że nawet dobra ziemia będzie przesypywać Ci się przez palce, jak suchy piach.
Wiele roślin nie znosi wprost piasku. Jest jednak i dobra wiadomość: rzadkie, ale bardzo dekoracyjne gatunki, jak np. lawenda, świetnie będą rozwijać się właśnie w przepuszczalnym, luźnym podłożu o zasadowym charakterze.
Również aromatyczne macierzanki, kocanki i dziurawce świetnie rozwijają się na takiej glebie, więc możesz stworzyć bez trudu sielski ogród polny. Jeśli podłoże nie dość, że jest suche, to jeszcze kamieniste, pozostaje stworzyć oryginalny skalniak z roślin zimozielonych. Na wydmach posadź malownicze sosny górskie i jałowce.
Jeśli faktycznie masz ziemię piaszczystą w ogrodzie i nic nie udaje się sadzić na piasku, popraw jej strukturę. Możesz:
Sprawdź jakość piaszczystej ziemi w ogrodzie, zanim zdecydujesz się na konkretny zabieg.
Jeśli będziesz nawoził, podlewał i pielęgnował ziemię piaszczystą regularnie przez kilka lat z rzędu, pilnując, by na tym samym miejscu nie sadzić jednego gatunku roślin, to z czasem powinieneś osiągać coraz lepszy plon. Na początek wypróbuj:
Z czasem na odpowiednio uprawianej glebie piaszczystej zaczną rosnąć kolejne gatunki warzyw i owoców.